De Kookfabriek opent haar deuren in De Melkfabriek..

Vestiging van De Kookfabriek in De Melkfabriek

 

De zesde vestiging van de zogeheten Kookfabriek komt met ingang van 15 november in De Melkfabriek en zal door het leven gaan als De Kookfabriek Groningen. Deze nieuwe faciliteit biedt diverse mogelijkheden op het gebied van kookworkshops, masterclasses koken en kitchenparties, voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt (voor meer informatie en reserveringen zie: www.kookfabriek.nl).  

Het concept van De Kookfabriek is in de markt gezet door de Culinair Wonder Groep. De formule blijkt dusdanig succesvol dat de groep graag wilde uitbreiden met een vestiging in het Noorden. Dat het oog daarbij op De Melkfabriek viel is opmerkelijk, omdat de andere vijf vestigingen in grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) zijn gehuisvest.

De wens van de Culinair Wonder Groep om samen te werken met De Melkfabriek heeft te maken met de mogelijkheden die De Melkfabriek biedt en met de charme van het gebouw. De Melkfabriek is makkelijk bereikbaar en ligt centraal in de drie noordelijke provincies, en heeft een goede naam opgebouwd als vergader-en congrescentrum, als evenmentenlocatie en als podium voor kunstenaars en artiesten.

De Kookfabriek geniet landelijke bekendheid doordat de Amsterdamse vestiging het decor vormde voor de culinaire tv-programma’s Topchef en MasterChef, met de bekende koks Robert Kraneborg en Julius Jaspers. In het verleden werkte De Kookfabriek ook samen met Herman den Blijker.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Noorden-krijgt-een-Kookfabriek-en-die-strijkt-neer-in-Bunne-23787588.html

De Melkfabriek en maatschappelijk betrokken ondernemen

Wij hopen altijd dat De Melkfabriek, door zijn vormgeving en door de historie die nog zichtbaar en voelbaar is, voor onze gasten een inspiratiebron is bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het vinden van nieuwe inzichten. Inmiddels hebben veel organisaties en bedrijven in De Melkfabriek de basis gelegd voor nieuwe vormen van samenwerking, bijvoorbeeld tussen scholen en bedrijfsleven, tussen overheid en burger; Er zijn leergangen ontwikkeld; Er zijn mooie ideeën ontwikkeld die tot voorzichtige aanpassing in bedrijfsvoering leidden naar meer waarde creatie voor mens en milieu.

Wij zijn erg blij en trots als wij onze gasten geïnspireerd zien weggaan.

De Melkfabriek en de vele ontmoetingen met onze ( geïnspireerde )gasten zijn ook voor ons, Eelco en Vivian, een grote inspiratiebron. Wij hebben mede hierdoor onze visie en missie een steeds beter fundament kunnen geven.

Onze missie om ons bedrijf te ontwikkelen naar een sociale onderneming, waarin wij enerzijds een stagebedrijf kunnen zijn voor studenten, anderzijds een werkervaringsplek kunnen bieden voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, lijkt nu toch echt voet aan de grond te krijgen.

We werken op dit moment samen met het Alfa College en Drenthe College, de opleiding Facilitair Leidinggeven en hebben nu voor het tweede jaar stagiaires aan het werk.

We werken samen met de coöperatie Wakker Aan en de Gemeente Tynaarlo in het project “Werken zonder grenzen”. Een aantal status houders hebben bij ons een stageplek gekregen.

In onze bedrijfsvoering zijn we ook gericht op waarde creatie voor mens en milieu. Dat betekent dat wij er op letten dat de producten die wij gebruiken en inkopen zoveel als mogelijk duurzaam zijn verkregen uit onze streekproducten of uit fairtrade verkregen zijn, dan wel een milieu – of duurzaamheidscertificaat hebben.

We zijn bezig om De Melkfabriek energieneutraal te maken. We werken hierin samen met bedrijven die sterk innovatie en duurzaam gericht zijn en natuurlijk uit de omgeving komen.  De zonnepanelen staan in middels op het dak. We zijn aangesloten op Aardwarmte ( Een aardwarmtepomp of bodemgekoppelde pomp haalt warmte uit de aarde. Bijna overal heeft de bodem op 50 meter diepte een constante temperatuur van 9°C. Op een kilometer diepte is de temperatuur 35°C tot 40°C. Door buizen diep in de grond aan te brengen onttrekt de warmtepomp de warmte aan de aarde). We koken op inductie. Daardoor gebruiken we nu vrijwel geen gas meer. Alleen nog voor het warm water hebben we een beetje gas nodig.

De ingeslagen weg, van een maatschappelijk betrokken onderneming naar een sociale ondernemeing, is nog lang niet voltooid.  Maar de eerste stappen zijn gezet.

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Op zoek naar een inspirerende vergader locatie ?

Nieuwe wegen zoeken om het ultieme doel te bereiken.

Vanuit een ander perspectief kijken……..

De Melkfabriek is door zijn vormgeving en door de historie die nog zichtbaar en voelbaar is, voor veel mensen een inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het vinden van nieuwe inzichten.

Een paar voorbeelden :

Er zijn in De Melkfabriek nieuwe Coöperaties ontstaan, bijvoorbeeld tussen overheid en burger; maar ook tussen individuen die gedreven werden door een zelfde missie.

Er zijn in DeMelkfabriek leergangen ontwikkeld, bijvoorbeeld CMO/Stamm met haar leergang  "Overheidsparticipatie met LEF"

Er zijn in De Melkfabriek samenwerkingen met vernieuwde inzichten ontstaan tussen Onderwijs en Bedrijfsleven;

Er zijn in De Melkfabriek veranderingsprocessen ontstaan waarbij Vertrouwen het sleutelwoord werd;

Er zijn ideeën ontwikkeld over de invloed van Kunst binnen organisaties en op medewerkers in een organisatie

21 april tot en met 13 mei - Expositie "KOMAF"

‘Waor koj vort?’

Expositie “KOMAF” - Aarden in Drenthe

 

KOMAF’’ is de nieuwste expositie van de schilders van Drents Portret, die te zien is in De Melkfabriek van Bunne van 21 april tot en met 13 mei.

 

Zij zijn, in navolging van de woorden van Koningin Maxima: ‘Dè Drent bestaat niet’, op onderzoek gegaan naar de afkomst van de Drentse bevolking. Niet iedere Drent kent zijn of haar afkomst of die van de buurman.

 

De kunstenaars verdiepten zich in de geschiedenis van Drenthe, haar bewoners, hun genealogie en hun aarding. Als een van de oudste bewoonde delen van het land kent Drenthe een lange geschiedenis van immigratie en dat levert een breed scala inwoners naar afkomst op.

Immigratie uit noodzaak of liefde blijkt van alle tijden te zijn. Maar wat hebben al deze oude (nieuwe) en nieuwe (oude) inwoners betekent voor de Drentse samenleving? En kan inzicht in afkomst en aarding helpen bij integratie? Dit zijn vragen die de kunstenaars zich stelden. Het is duidelijk dat alle nieuwkomers zo hun problemen kenden en kennen, maar uiteindelijk allemaal aarden en integreren.

 

De expositie ‘KOMAF’ is een mozaïek van portretten en verhalen van Drenten. Drenten die hier recent zijn gekomen tot families die bij de eerste bewoners van Drenthe horen. Of je nu vroeger met een hannekemaaier, een pauper of een Franse soldaat thuiskwam, of je was Hugenoot, Jood, Chinees, Molukker of Joegoslaaf, aanloopproblemen waren er altijd. Dat nieuwkomers maatschappelijke discussie opleveren, is een gegeven. Ook dat is van alle tijden. Maar zijn de opvattingen rond immigratie nu anders dan vroeger? En kijkt de bevolking tegen nieuwkomers anders aan dan politiek en media?

 

De beeldend kunstenaars Marcelle van der Leeuw, Anneke Verstegen, Harrie Visser, Klaas Koops, Robert van Beek, Anneke Leutscher, Henny Holtrop, Nicole van der Veen-Kerssies en Jeanet Tjassens hebben 18 Drenten, waaronder portretten van bekende Drenten als Ben Feringa,  Johan Derksen en Jans Polling. met een duidelijke afkomst geportretteerd.

 

Behalve portretten, kunt u op de expositie ook kijken naar de documentaire of genieten van het tijdschrift met daarin een prachtig artikel vol humor van Marga Kool: “Hoe wordt ik een Drent in tien minuten!”

 

Gedurende de expositie worden op onderstaande dagen lezingen verzorgd door

2 mei - Herma Stroetenga, Huus van de Taol - voor kinderen groep 4-8 - Aanvang 15.00. Entree gratis.

4 mei - Orpra Goegoerum - Verhalen over haar jeugd in kamp Schattenberg - Inloop om 10.30 uur - Aanvang 11.00 uur - Entree gratis

12 mei - Jans Polling - Inloop 19.00 uur - Aanvang 19.30 uur. Entree 10 euro.

 

 

 

Expositie “Komaf”, aarden in Drenthe, van 21 april tot en met 13 mei in De Melkfabriek, Peizerweg 2 in Bunne

 

De expositie is geopend van 10.00 tot 16.00 uur op

  • Zaterdag  21 en zondag 22 april

  • Zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei (meivakantie)

  • Hemelvaartsdag 10 mei en

  • Zaterdag 12 en  zondag 13 mei.

 

voor meer informatie; www.drentsportret.nl of www.demelkfabriek.eu

Cultureel Podium in De Melkfabriek blijft gewoon bestaan!

DE MELKFABRIEK ALS CULTUREEL PODIUM BLIJFT GEWOON BESTAAN!!!!!!!!!

De stichting De Vrienden van De Melkfabriek Bunne stopt per 1 april a.s. met haar activiteiten.

De afgelopen zes jaar verzorgde de Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne bijna maandelijks een gevarieerd cultureel programma: theater, muziek, film, kindervoorstellingen en ook de jaarlijkse expositie “Kunstenaars aan het werk in De Melkfabriek”.
Steeds meer mensen uit de wijde omgeving van De Melkfabriek wisten de weg te vinden naar het unieke podium. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers zijn de culturele activiteiten van de Stichting de afgelopen zes jaren een succes geworden.

De Stichting ziet op dit moment geen mogelijkheden meer voor een duurzame programmering en heeft daarom besloten haar activiteiten te beëindigen.

Sommige media hebben het persbericht hierover verkeerd geïnterpreteerd en suggereren dat De Melkfabriek stopt met haar culturele activiteiten.

Maar dat is ABSOLUUT niet het geval!

De Melkfabriek blijft gewoon bestaan als cultureel podium.

 

Op 8 april wordt het bijzondere filmconcert "As it is in heaven" georganiseerd. Naast de muzikale inbreng van een gelegenheidskoor onder leiding van Jonne van Bruggen wordt de prachtige Zweedse film "As it is in heaven" vertoond. De opbrengsten gaan naar het goede doel "Home for a Day".od

ay.gr

Op 21 april gaat de Drentse expositie "Komaf" van start in De Melkfabriek, met een lezing van de bekende auteur Frank Westerman.

Bijzonder Filmconcert in De Melkfabriek.

 

Zondag 8 april 2018

8 april 2018

14.00 – 17.00 uur

Muzikale filmmiddag


‘As it is in heaven’

De Zweedse film (12+) ‘Så som i himmelen’ uit 2004:

Dirigent Daniel Daréus toert om de wereld met zijn wereldberoemde muziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt en hij het doktersadvies krijgt zeer rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp onder zijn artiestennaam om zijn aanwezigheid geheim te houden. In die tijd van bezinning moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. En dat terwijl hij juist weer woont tussen dezelfde mensen van toen….

Met o.a. Frida Hallgren en Michael Nyqvist

Regie Kay Pollak

Oscar Nominatie Beste Buitenlandse film

 

Opbrengst gaat naar het goede doel:

‘Home for a day’  www.homeforaday.gr

 

Muziek verbindt!

 

 Entree p.p. €6,00:

  bijdrage goede doel

 

Gabriella’s song en Lena’s song

 

Lenás

Gelegenheidskoor                                 onder leiding van

Jonne van Bruggen

 

De Melkfabriek

Peizerweg 2
9496 PC Bunne
050 3081004

Opgave vóór 31 maart 2018         info@demelkfabriek.eu

' T WAS WEER MOOI IN 2017

2017 Een jaar met vele hoogtepunten.

 

Zonnepanelen op het dak, warmtepompen geïnstalleerd.

De Melkfabriek (bijna) energieneutraal!

 

Meer werkervaringsplekken en stages voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Social Impact in De Melkfabriek!

 

Prachtige toneelvoorstellingen, concerten en exposities.

Cultuur in De Melkfabriek!

 

En dan natuurlijk al die vergaderingen, trainingen, leergangen en symposia.

Hospitality in De Melkfabriek!

 

Het kon niet op in 2017.

 

Wij willen al onze opdrachtgevers, gasten, vrienden en vrijwilligers bedanken voor de steun en het vertrouwen in het afgelopen jaar. Met jullie support is 2017 een prachtig en succesvol jaar geworden.

En nu 2018. De plannen zijn gemaakt, plannen vol ambitie. Wij zetten door op de ingeslagen weg. En we houden jullie op de hoogte.

En we hopen jullie allemaal weer te mogen begroeten in de komende maanden.

Een flitsende start in het nieuwe jaar toegewenst.

Vivian & Eelco

De Melkfabriek

Angelino en de Drie Koningen - 17 december in De Melkfabriek

Angelino en de drie koningen. Een verrassende versie van het kerstverhaal door Peter van Dijk, gezien door de ogen van een kleine jongen, Angelino. Het aloude verhaal is van alle tijden, ook van nu…
Een theatrale en muzikale bewerking van het gelijknamige boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg uit de 'Gouden Boekjes' reeks.

In het vergeten Italiaanse bergdorp ‘il villaggio dimenticato’ woont Angelino, een kleine jongen met een trommel. Hij is de boodschappenjongen uit het dorp. Bij elk nieuwtje trommelt hij alle dorpsbewoners bij elkaar. Maar veel gebeurt er niet in het dorp. De bakker Fabrizio maakt het lekkerste ciabattabrood uit het hele land, maar buiten het dorp kent niemand hem. Silvio de herbergier drinkt elke avond een lekker glas wijn met zijn dorpsgenoten, maar zijn vrouw klaagt steen en been. Geen gast van buiten het dorp die nog blijft overnachten. En Claudia, Gina en Sofia wachten Drie Koningen al zo lang op hun prins op het witte paard die hen mee zal nemen naar zijn paleis. Maar wachten ze niet tevergeefs?
Alleen signor Baffi, de burgemeester van het dorp, lijkt echt tevreden. Elke middag geniet hij ongestoord van zijn siësta. Totdat op een middag Angelino in de verte drie koningen met een kameel ziet. Dio mio, ze zijn op weg naar zijn dorp …

Aanvang 15.00 uur

"Jelle Kookt" in De Melkfabriek - Dinsdag 19 december 2017

Het is weer zover! Jelle de Visser kookt weer de sterren van de hemel in De Melkfabriek op dinsdag 19 november a.s.

Een witlof bouillon als amûse, salade met witlof, coburgerham en oude kaas vooraf (vegetarisch: witlofsalade,blini en oude kaas). Als hoofdgerecht Gronings weiderund met peperroomsaus (vegetarisch:pastei met pompoen,gember en crosne). En als dessert in witte wijn gestoofde peer met suikerbroodijs. En dat alles voor de luttele prijs van 21,50 euro.

Tijdig reserveren is gewenst want het aantal couverts is beperkt.