Zondag 19 januari in De Filmfabriek - Das schweigende Klassenzimmer

 

UITVERKOCHT!

Das schweigende Klassenzimmer

Het is 1956 en twee middelbare scholieren, Theo en Kurt, uit de toenmalige DDR bezoeken een bioscoop in West-Berlijn. Dat kon toen nog, want het is dan vijf jaar voor de bouw van de muur. In het bioscoopjournaal zien de tieners een versie van de door Sovjet-troepen onderdrukte Hongaarse opstand die volstrekt niet strookt met de Oost-Duitse propaganda.

Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Die minuut zet een kettingreactie in gang die levenslange consequenties krijgt. Want als dit gebaar ter ore komt van het Ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd, met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

Regisseur Lars Kraume baseerde zijn vrije bewerking van deze historische gebeurtenis op het gelijknamige boek van Dietrich Garstka, die het destijds zelf als scholier meemaakte. Na bekroning op het filmfestival van München werd dit politieke drama in september op Film by the Sea uitgeroepen tot beste boekverfilming. Het kreeg er ook de hoogste publiekswaardering.

Speelduur 111 min.

 

Serious Request DJ's komen naar De Melkfabriek.

De 3 FM SeriousRequest DJ’s komen naar De Melkfabriek als tussenstop van de Lifeline route: de goedendoelenactie van 2019.  

 

In de week voor kerst (18-24 december) trekken er drie teams met 3FM-dj’s te voet door Nederland van Goes naar Groningen. Tijdens de 25e en laatste etappe komen de dj’s door Winde en Bunne en zullen zij stoppen bij de Melkfabriek. 
 
SeriousRequest, de jaarlijkse goedendoelenactie van 3FM organiseert dit jaar The Lifeline2019. Een route van Goes naar Groningen, die wordt gelopen in estafettevorm door 3 teams van 3FM-dj’s. Tijdens deze route maken ze 24/7 live radio en bezoeken zijn acties van luisteraars die onderweg georganiseerd worden. 

 

De Melkfabriek 
Tijdens de laatste etappe komt het team van Sander en Herman door Bunne en Winde. Op dinsdag 24 december om 14.30 uur staan de deuren van De Melkfabriek wagenwijd open voor zowel de DJ’s als alle mensen die willen komen kijken, de DJ’s willen aanmoedigen, die willen doneren of mee willen doen aan de acties die Bunne en Winde hebben georganiseerd. 
Meld je aan via het Facebookevent op onze Facebookpagina, dan verwelkomen we je de 24egraag met lekker warmehapjes en drankjes.

24 december: 3FM Serious Request in De Melkfabriek

In de week voor kerst trekken er drie teams met 3FM DJ's te voet door Nederland, in estafettevorm. Zij lopen één route van Goes naar Groningen, terwijl ze 24/7 live radio maken en acties bezoeken die luisteraars organiseren. Hiermee halen ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel.Voor meer informatie, klik hier.

De laatste etappe voert van Vries naar Groningen en door Bunne/Winde. De Melkfabriek opent haar deuren om 14.30 om de DJ's een warm onthaal te geven met live muziek en verschillende activiteiten, georganiseerd door diverse verenigingen uit Bunne.

De Filmfabriek - "Cold War" - 24 november - 15.00 uur

Een liefdesverhaal in het Polen ten tijde van de Koude Oorlog. Van de regisseur van Oscarwinnaar Ida.

In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. De film is losjes geïnspireerd op het leven van de ouders van regisseur Pawel Pawlikowski.

Pawlikowski werd op het Filmfestival van Cannes bekroond als Beste Regisseur.

Theatergroep WAARK - "Bevings" - 16 November - 20.00 uur

Theatergroep WAARK brengt al meer dan vier decennia Groningstalig theater van hoge kwaliteit! Ontstaan in 1973 op initiatief van de Stadsschouwburg in Groningen, opereert het gezelschap sinds 1985 zelfstandig, met een sterk professionele inslag en aanpak.

In 2012 heeft WAARK het prachtige stuk "Haardloper Huzengoa" in De Melkfabriek gespeeld. Nu zijn ze terug met het stuk:

                                                                        "BEVINGS"

Hoe voelt het om nu Groninger te zijn? Om de grond onder je voeten weg te voelen zakken, gegijzeld te worden door de zucht naar gas?

De muzikale voorstelling Bevings geeft een stem aan de emoties die leven bij de Groningers. Om het uit te zingen, om te jammeren, te schelden, te lachen en daarbij de rug recht te houden. Want hier weg? Dacht het toch niet.
Met een requiem voor de slachtoffers verwoordt WAARK de heftige maar niet altijd zichtbare emoties van de bewoners. Die je in wanhoop over de janboel soms hoort huilen van het lachen.

Bevings wordt geregisseerd door Annemarie Prins, actrice, schrijfster, regisseur en WAARK-maker van het eerste uur. De tekst is van acteur, schrijver en regisseur Gerardjan Rijnders, voormalig artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam en in het Gronings vertaald door schrijver en regisseur Ben Smit. De muziek is van Jan Meiborg.

Expositie "Bloemkunst" 10 -13 juli.

"Jubilerende Melkfabriek in de bloemetjes...."

In augustus 2009 zijn wij gestart met onze activiteiten in De Melkfabriek in Bunne. Het faciliteren van vergaderingen, opleidingen, workshops, symposia en (mini-) congressen. En natuurlijk trouwerijen, feesten en partijen.
Komende augustus is het 10 jaar geleden dat wij onze eerste gasten mochten ontvangen. Inmiddels heeft De Melkfabriek een gerenommeerde naam opgebouwd en hebben wij talloze gasten, organisaties, bedrijven mogen verwelkomen. Recentelijk is onze locatie uitgebreid met een kookstudio onder de naam De Kookfabriek waar het mogelijk is om kookworkshops te volgen.
Een 10-jarig jubileum dus. Reden om De Melkfabriek eens goed in de bloemen te zetten. En niet zomaar bloemen. Maar een gebouw vol prachtig gearrangeerde en gecomponeerde bloemstukken. Kortom “Bloemkunst”.
De initiatiefnemers voor deze bloemenhulde zijn collega-ondernemers Jenny en Jan van der Heijden. Tot voor kort hadden zijn een bloemenatelier in Roden. Jan is een internationaal bloemkunstarrangeur. Groot geworden in zijn vak onder leiding van de goeroe van de Nederlandse bloemkunst, Wim Hazelaar. Jan vliegt de wereld over om in opdracht gebouwen aan te kleden met zijn prachtige creaties. Zijn werken zijn met enige regelmaat te bewonderen in Europa, de Verenigde Staten en Azië.
Daarnaast geeft Jan ook les in Japan aan de academie van Yoko Misumi in Tokyo. En elk jaar komen er een aantal van haar cursisten naar Jan van der Heijden om kennis te nemen van de technieken en cultuur van de Europese bloemkunst. Komende week zijn de Japanse arrangeurs weer bij Jan te gast. En zo is het idee geboren om ons jubileum op te fleuren met de composities die onder zijn leiding gemaakt worden.
De bloemstukken zijn van 10 juli tot en met 13 juli te zien in De Melkfabriek in Bunne. De expositie is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. De entree is 2,50.

De Kookfabriek opent haar deuren in De Melkfabriek..

Vestiging van De Kookfabriek in De Melkfabriek

 

De zesde vestiging van de zogeheten Kookfabriek komt met ingang van 15 november in De Melkfabriek en zal door het leven gaan als De Kookfabriek Groningen. Deze nieuwe faciliteit biedt diverse mogelijkheden op het gebied van kookworkshops, masterclasses koken en kitchenparties, voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt (voor meer informatie en reserveringen zie: www.kookfabriek.nl).  

Het concept van De Kookfabriek is in de markt gezet door de Culinair Wonder Groep. De formule blijkt dusdanig succesvol dat de groep graag wilde uitbreiden met een vestiging in het Noorden. Dat het oog daarbij op De Melkfabriek viel is opmerkelijk, omdat de andere vijf vestigingen in grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) zijn gehuisvest.

De wens van de Culinair Wonder Groep om samen te werken met De Melkfabriek heeft te maken met de mogelijkheden die De Melkfabriek biedt en met de charme van het gebouw. De Melkfabriek is makkelijk bereikbaar en ligt centraal in de drie noordelijke provincies, en heeft een goede naam opgebouwd als vergader-en congrescentrum, als evenmentenlocatie en als podium voor kunstenaars en artiesten.

De Kookfabriek geniet landelijke bekendheid doordat de Amsterdamse vestiging het decor vormde voor de culinaire tv-programma’s Topchef en MasterChef, met de bekende koks Robert Kraneborg en Julius Jaspers. In het verleden werkte De Kookfabriek ook samen met Herman den Blijker.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Noorden-krijgt-een-Kookfabriek-en-die-strijkt-neer-in-Bunne-23787588.html

De Melkfabriek en maatschappelijk betrokken ondernemen

Wij hopen altijd dat De Melkfabriek, door zijn vormgeving en door de historie die nog zichtbaar en voelbaar is, voor onze gasten een inspiratiebron is bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het vinden van nieuwe inzichten. Inmiddels hebben veel organisaties en bedrijven in De Melkfabriek de basis gelegd voor nieuwe vormen van samenwerking, bijvoorbeeld tussen scholen en bedrijfsleven, tussen overheid en burger; Er zijn leergangen ontwikkeld; Er zijn mooie ideeën ontwikkeld die tot voorzichtige aanpassing in bedrijfsvoering leidden naar meer waarde creatie voor mens en milieu.

Wij zijn erg blij en trots als wij onze gasten geïnspireerd zien weggaan.

De Melkfabriek en de vele ontmoetingen met onze ( geïnspireerde )gasten zijn ook voor ons, Eelco en Vivian, een grote inspiratiebron. Wij hebben mede hierdoor onze visie en missie een steeds beter fundament kunnen geven.

Onze missie om ons bedrijf te ontwikkelen naar een sociale onderneming, waarin wij enerzijds een stagebedrijf kunnen zijn voor studenten, anderzijds een werkervaringsplek kunnen bieden voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, lijkt nu toch echt voet aan de grond te krijgen.

We werken op dit moment samen met het Alfa College en Drenthe College, de opleiding Facilitair Leidinggeven en hebben nu voor het tweede jaar stagiaires aan het werk.

We werken samen met de coöperatie Wakker Aan en de Gemeente Tynaarlo in het project “Werken zonder grenzen”. Een aantal status houders hebben bij ons een stageplek gekregen.

In onze bedrijfsvoering zijn we ook gericht op waarde creatie voor mens en milieu. Dat betekent dat wij er op letten dat de producten die wij gebruiken en inkopen zoveel als mogelijk duurzaam zijn verkregen uit onze streekproducten of uit fairtrade verkregen zijn, dan wel een milieu – of duurzaamheidscertificaat hebben.

We zijn bezig om De Melkfabriek energieneutraal te maken. We werken hierin samen met bedrijven die sterk innovatie en duurzaam gericht zijn en natuurlijk uit de omgeving komen.  De zonnepanelen staan in middels op het dak. We zijn aangesloten op Aardwarmte ( Een aardwarmtepomp of bodemgekoppelde pomp haalt warmte uit de aarde. Bijna overal heeft de bodem op 50 meter diepte een constante temperatuur van 9°C. Op een kilometer diepte is de temperatuur 35°C tot 40°C. Door buizen diep in de grond aan te brengen onttrekt de warmtepomp de warmte aan de aarde). We koken op inductie. Daardoor gebruiken we nu vrijwel geen gas meer. Alleen nog voor het warm water hebben we een beetje gas nodig.

De ingeslagen weg, van een maatschappelijk betrokken onderneming naar een sociale onderneming, is nog lang niet voltooid.  Maar de eerste stappen zijn gezet.

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Op zoek naar een inspirerende vergader locatie ?

Nieuwe wegen zoeken om het ultieme doel te bereiken.

Vanuit een ander perspectief kijken……..

De Melkfabriek is door zijn vormgeving en door de historie die nog zichtbaar en voelbaar is, voor veel mensen een inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het vinden van nieuwe inzichten.

Een paar voorbeelden :

Er zijn in De Melkfabriek nieuwe Coöperaties ontstaan, bijvoorbeeld tussen overheid en burger; maar ook tussen individuen die gedreven werden door een zelfde missie.

Er zijn in DeMelkfabriek leergangen ontwikkeld, bijvoorbeeld CMO/Stamm met haar leergang  "Overheidsparticipatie met LEF"

Er zijn in De Melkfabriek samenwerkingen met vernieuwde inzichten ontstaan tussen Onderwijs en Bedrijfsleven;

Er zijn in De Melkfabriek veranderingsprocessen ontstaan waarbij Vertrouwen het sleutelwoord werd;

Er zijn ideeën ontwikkeld over de invloed van Kunst binnen organisaties en op medewerkers in een organisatie

21 april tot en met 13 mei - Expositie "KOMAF"

‘Waor koj vort?’

Expositie “KOMAF” - Aarden in Drenthe

 

KOMAF’’ is de nieuwste expositie van de schilders van Drents Portret, die te zien is in De Melkfabriek van Bunne van 21 april tot en met 13 mei.

 

Zij zijn, in navolging van de woorden van Koningin Maxima: ‘Dè Drent bestaat niet’, op onderzoek gegaan naar de afkomst van de Drentse bevolking. Niet iedere Drent kent zijn of haar afkomst of die van de buurman.

 

De kunstenaars verdiepten zich in de geschiedenis van Drenthe, haar bewoners, hun genealogie en hun aarding. Als een van de oudste bewoonde delen van het land kent Drenthe een lange geschiedenis van immigratie en dat levert een breed scala inwoners naar afkomst op.

Immigratie uit noodzaak of liefde blijkt van alle tijden te zijn. Maar wat hebben al deze oude (nieuwe) en nieuwe (oude) inwoners betekent voor de Drentse samenleving? En kan inzicht in afkomst en aarding helpen bij integratie? Dit zijn vragen die de kunstenaars zich stelden. Het is duidelijk dat alle nieuwkomers zo hun problemen kenden en kennen, maar uiteindelijk allemaal aarden en integreren.

 

De expositie ‘KOMAF’ is een mozaïek van portretten en verhalen van Drenten. Drenten die hier recent zijn gekomen tot families die bij de eerste bewoners van Drenthe horen. Of je nu vroeger met een hannekemaaier, een pauper of een Franse soldaat thuiskwam, of je was Hugenoot, Jood, Chinees, Molukker of Joegoslaaf, aanloopproblemen waren er altijd. Dat nieuwkomers maatschappelijke discussie opleveren, is een gegeven. Ook dat is van alle tijden. Maar zijn de opvattingen rond immigratie nu anders dan vroeger? En kijkt de bevolking tegen nieuwkomers anders aan dan politiek en media?

 

De beeldend kunstenaars Marcelle van der Leeuw, Anneke Verstegen, Harrie Visser, Klaas Koops, Robert van Beek, Anneke Leutscher, Henny Holtrop, Nicole van der Veen-Kerssies en Jeanet Tjassens hebben 18 Drenten, waaronder portretten van bekende Drenten als Ben Feringa,  Johan Derksen en Jans Polling. met een duidelijke afkomst geportretteerd.

 

Behalve portretten, kunt u op de expositie ook kijken naar de documentaire of genieten van het tijdschrift met daarin een prachtig artikel vol humor van Marga Kool: “Hoe wordt ik een Drent in tien minuten!”

 

Gedurende de expositie worden op onderstaande dagen lezingen verzorgd door

2 mei - Herma Stroetenga, Huus van de Taol - voor kinderen groep 4-8 - Aanvang 15.00. Entree gratis.

4 mei - Orpra Goegoerum - Verhalen over haar jeugd in kamp Schattenberg - Inloop om 10.30 uur - Aanvang 11.00 uur - Entree gratis

12 mei - Jans Polling - Inloop 19.00 uur - Aanvang 19.30 uur. Entree 10 euro.

 

 

 

Expositie “Komaf”, aarden in Drenthe, van 21 april tot en met 13 mei in De Melkfabriek, Peizerweg 2 in Bunne

 

De expositie is geopend van 10.00 tot 16.00 uur op

  • Zaterdag  21 en zondag 22 april

  • Zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei (meivakantie)

  • Hemelvaartsdag 10 mei en

  • Zaterdag 12 en  zondag 13 mei.

 

voor meer informatie; www.drentsportret.nl of www.demelkfabriek.eu